Duelighedsbevis - Intensivt kursus i både og navigation

Et duelighedsbevis er starten på et eventyr til søs. Her får du de nødvendige kompetencer til at føre en båd sikkert, og at du lærer alt om navigation og søvejsregler.

En super god oplevelse

Jeg var en af de kursister, som var mega nervøs og ikke anede hvordan man sejlede en speedbåd. Mickey var en instruktør som var god…

Lea Jørgensen

Great place and very nice people

Great place and very nice people! We did our Power boat licence at Speedbaaden and enjoyed it very much….

 

Tomas Hruska

Lærerigt kursus

Patrick som var instruktør på vores kursus, havde sørgede for, at vi fik et godt forståeligt materiale på mail i form af video og tale, så vi var bedst rustet til teorien…

 

Michael Borring

Best on the market

Jeg vil blot sige tak for et fantastisk kursus sidste søndag i Køge med Nicklas som instruktør. Han var helt fantastisk også i forhold til min søn som havde brug for hjælp…

Stefan

Hvad er et Duelighedsbevis?

Et Duelighedsbevis, også kaldet Sønæringsbevis i Duelighed, er et bevis på, at man har grundlæggende færdigheder og viden indenfor sejlads og derfor kan varetage sikkerheden om bord på en båd.

 

Med et Sønæringsbevis i duelighed kan du være styrmand på både op til 24 meter, hvis du er ledsaget af en yachtskipper af 3. eller 1. grad. Hvis du ønsker at udvide dit bevis og tage en Yachtskipper 3. grad prøve, skal du have bestået begge duelighedsprøver. Men det kræver ikke sønæringsbevis.

Tag dit bevis hos Speedbåden.dk

Vælger du at tage dit sønæringsbevis i Duelighed hos os, får du adgang til en masse online materialer, primært i form af videoer, som du skal bruge til læring. På kursusdagen finpudser vi indlæring, så du føler dig klar til prøven.

Duelighedsbevis Online

(selvstudie)

Her får du:

Kun 599,-

(excl. prøvegebyr 400 kr)

For dig der vil udvide dine kompetencer inden for navigation,
Have rabat på bådforsikringen, Leje både i udlandet.

Praktisk duelighed

(på bare 1 dag)

Her får du:

Kun 1.499,-

(excl. prøvegebyr 400 kr)

For dig der vil udvide dine kompetencer inden for navigation,
Have rabat på bådforsikringen, Leje både i udlandet.

Dueligheds bevis teoretisk

(på bare 1 dag)

Her får du:

Kun 1.995,-

(excl. prøvegebyr 400 kr)

For dig der vil udvide dine kompetencer inden for navigation,
Have rabat på bådforsikringen, Leje både i udlandet.

Sådan foregår det

For at kunne få duelighedsbevis skal du bestå en teoretisk og en praktisk prøve Den teoretiske delprøve i duelighed består af du hjemme fra gennemgår vores online video pensum med tilhørende opgaver På kursusdagen gennemgår vi alle prøvekravene, og stiller vi alt udstyr til rådighed, hvor vi øver fysiske søkort og de tilhørende redskaber. Der vil desuden være rig mulighed for at stille spørgsmål eller få gennemgået emner, som du kan være i tvivl om.

 

Sidst på dagen vil der være en teoretisk prøve med en bemyndiget censor. Her opkræves et prøvegebyr på 400 kr. Skulle du mod forventning ikke bestå eksamen, har vi naturligvis en beståelsesgaranti, som betyder, at du kan få tildelt et nyt kursus uden beregning.

 

Den Praktiske delprøve kan tilbydes på vores skolebåd eller, hvis du har egen båd. Her øver vi alle praktiske duelighedsprøvekrav i båden, med vores instruktør. Når alle har vist at de kan håndtere båden tilfredsstillende, sejler vi ind og møder den bemyndigede censor, som vil teste dig i alle øvelser. Her opkræves et prøvegebyr på 550 kr. Har du allerede et speedbådskørekort, er det gældende for den praktiske prøve.

 

Dog skal du være opmærksom på, at du med en speedbådsprøve ikke kan gå direkte videre til en Yachtskipper af 3. grad. Hver delprøve (teoretisk og praktisk) har deres eget kurser på hver deres dag, som købes uafhængig.

Kom ud på havet med dit duelighedsbevis

Et Duelighedsbevis er især godt til længere sejlture for at styre båden forsvarligt på farvandene. Får du et sønæringsbevis i Duelighed, vil du automatisk være bevilliget til et speedbådsbevis, men hvor dette kan bestilles til 200 kr.


Inden du tager det, kan det være en fordel at tage et speedbådskørekort, hvor man lærer de mest grundlæggende færdigheder.

Det skal du vide inden kurset

For at få et Sønæringsbevis – Duelighedsbevis i sejlads for fritidssejlere, skal du udover at bestå dueligheds prøverne indenfor 3 år have bestået en syns- og høreprøve for fritidssejlere. Syns- og høreprøven kan tages før eller efter prøven.

 

Du skal tage kontakt til en læge fra Søfartsstyrelsens liste over godkendte læger til dette formål.


Se Søfartsstyrelsens liste her.


Derefter ansøger man Søfartsstyrelsen om at få udstedt et officielt Sønæringsbevis – Duelighedsbevis i sejlads for fritidssejlere, som er et bevis i A5 papirform med foto og vandmærke.

 

Der er meget teori, man skal kunne for at få sit bevis. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig ind i undervisningsmaterialet inden kursusdagen. Grundlæggende vil prøverne teste dig i Søfartsregler og søsikkerhed, samt terrestrisk navigation. Derudover skal man kunne manøvrere båden korrekt, hvilket ofte testes ved en “mand over bord” manøvre, havnemanøvre, sejle forskælige kurser, samt tjek af båd og udstyr. Du skal gennem to forskellige delprøver i forbindelse med at tage et duelighedsbevis, hvor disse to kræver hver deres kursus. For at tage kurserne skal du være myndig og ikke under værgemål.

Nye regler for Duelighedsbevis

Søfartsstyrelsen har ændret reglerne for Duelighedsbeviset, som trådte i kraft d. 01-07-2023. Man kan fortsat få sønæringsbevis med teoretisk duelighed og en speedbådsprøve.

Men hvis man vil have prøvebeviset ”bestået duelighedsprøve” som plastic kort skal man havde bestået en teoretisk og praktisk duelighedsprøve. Her vil et speedbådsbevis ikke række.

Hvad dækker et Duelighedsbevis over?

Når du har fået et Duelighedsbevis, betyder det, at du har et bevis på, at du besidder de mest basale kompetencer indenfor sejlads, samt den nødvendige søfartsviden. Dette giver adgang til at være Styrmand på et fritidsfartøj med et skrog længde på under 24 meter.

 

Har man bestået både den teoretiske og praktiske prøve, kan man få udstedt et speedbådsbevis, og dermed kan man sejle alle
fritidsfartøjer på under 15 meter i længden under dansk flag. Dette gælder dog ikke vandscootere, som kræver et særligt vandscooterbevis.

 

Du behøver ikke et Sønæringsbevis for at kunne sejle både under 15 meter, men det giver dig ret til at fungere som Styrmand på større både ledsaget af en Yachtskipper. Ønsker man at have den fulde kommando over 15 meter lange fartøjer, skal man tage et yachtskipper kursus.


Har du spørgsmål til, hvad et duelighedsbevis dækker over, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvem tager et Duelighedsbevis?

Mange fritidssejlere vælger at tage et Duelighedsbevis for at øge deres viden indenfor sejlads. Mange med et speedbådsbevis vælger at opgradere til et sønæringsbevis i Duelighed, selvom de ikke har intentioner om at sejle i en sejlbåd. Dette henvender sig dog ikke til motor eller sejl, men til både over 15 meter i længden.

 

Har man planer om at komme på en længere sejltur, er det en rigtig god ide at tage et Duelighedsbevis. Her er det vigtigt at have styr på sejladsplanlægningen, som blandt andet indebærer planlægningen af nødruter og gennemgang af andre potentielle scenarier der kan ske på vandet.

Praktisk del af duelighedsbeviset i sejlbåd

I samarbejde med Københavns Sejlerskole tilbyder vi den praktiske del af duelighedsbeviset i sejlbåd

 

Praktisk undervisning i vores rummelige 32 fods skolebåd.

 

Dette er det praktiske delkursus til at erhverve sig Duelighedsbevis. Kurset i praktisk sejlads lærer dig at håndtere et sejlskib, mand over bord manøvrer, vendinger, bomninger, rebning, trimning, knob samt godt sømandskab.

 

Alle undervisningstimerne foregår til søs. Niveauet i undervisningen tilpasses deltagernes erfaring. Således kan alle deltage fra helt nybegyndere til mere øvede. Efter endt kursus er du fortrolig med håndteringen af en sejlbåd og mangler nu kun rutinen.

 

Havnemanøvrer sker for motor, og spiler/genakersejlads indgår ikke i dette kursus.

 

Vi sejler i vores rummelige skolebåd en Beneteau 32 fods sejlbåd årgang 2006. Holdene er på maksimalt 4 elever.

 

Se venligst udførlig kursusplan og priser på sejlerskole.dk

Hvornår må man sejle hvad?

Få overblikket på grafikken til venstre, eller læs mere på www.søfartstyrelsen.dk

FAQ

Hos Speedbåden.dk er det muligt at tage et Duelighedsbevis, hvor du bliver ført gennem både en teoretisk og praktisk prøve. Du får adgang til relevant videomateriale, så du er godt klædt på til prøven. Du kan fysisk tage den teoretiske delprøve i Hillerød, ellers tilbyder vi også denne del gennem et 100% online intensivt kursus.

Hos Speedbåden.dk starter vores priser fra 599 kr. for den teoretiske del, hvis det tages online. Derudover er der et eksamensgebyr på 600 kr. Denne pris varierer derudover på baggrund af antallet af eksamensforsøg, og deltagere. Er kurset online skal man have søkort, passer og kurslineal til en pris på ca. 350 kr.

Ja, når du har bestået eksamen og har bestilt dit sønæringsbevis.

Duelighedsbeviset indebærer at du består både den teoretiske og praktiske del af prøven, kan du sejle i en båd, der opfylder kravene til beviset. Beviset lader dig være styrmand på både op til 24 meter men ikke bådfører (fuldt ansvar og sejle alene).

Når du er fyldt 16 år, er det muligt at tage et speedbådskørekort, som betyder, at du kan sejle en speedbåd. Ved Duelighedsbevis skal man dog være 18 år for at begynde.

Benyttede kilder:

Erfarne instruktører med
kompetencer, og engagement på rette sted.

Vores instruktører har uddannet mere end 6.000 kursister i speedbådskørekort og duelighedsbeviser i mange lokationer.