LUK
trustpilot rating facebook rating google rating


DSC04630 dark4

Duelighedsbevis

Et Duelighedsbevis er for dig som ønsker at udvide dine kompetencer indenfor navigation, og søvejsregler. Skal man sejle en sejlbåd eller motorbåd er det en god ide at besidde et duelighedsbevis, specielt hvis man skal på en længere sejltur. Hos Speedbåden kan du tage et duelighedsbevis på hurtigste vis, hvis det lyder som noget for dig, så se vores Datoer for Duelighedskursus lige her! 

Det kan være en god ide at have et duelighedsbevis. Det er der tre grunde til. Først og fremmest, så kræver mange danske havne at man har et duelighedsbevis for at man kan få en havneplads. Det betyder altså at hvis man har en sejlbåd, eller motorbåd så kan man ikke få havneplads uden at have et duelighedsbevis. Derudover, så råder vi altid til at man har forsikring på sin båd, på nogle både er det lovkrav at have forsikring. Mange forsikringsselskaber giver rabat, hvis man besidder et duelighedsbevis. I forløbet for et duelighedsbevis får man kompetencer og søfartsviden, og det er noget som forsikringsselskaber vurderer er en faktor der gør din forsikring billigere. Sidst men ikke mindst, så hvis man står i den sitaution hvor man skal leje en båd, så kræver nogle udlejere at man har et duelighedsbevis. Alt i alt er et duelighedsbevis et tegn på at man er en erfaren sejler, og det gør mange tryg hvis man har det.

For at modtage sit duelighedsbevis skal man bestå to prøver. Man skal bestå en teoretisk prøve, som du med et kursus hos Speedbåden kan få lært alt det nødvendige pensum til. Derudover skal man bestå en praktisk prøve. Det er faktisk sådan, at hvis man har et speedbådskørekort, så behøver man kun bestå det teoretiske til duelighedsbeviset, for at man kan modtage det.

Bestå dit duelighedsbevis med et duelighedskursus hos Speedbåden

Det praktiske prøve kan man vælge at tage enten i en speedbåd eller sejlbåd. Speedbådscertifikatet tæller som førnævnt som den praktiske prøve, og duelighedskurset som den teoretiske, og samlet set giver det altså et Duelighedsbevis.

Hvis man i stedet vil tage den praktiske prøve i sejlbåd og generelt lære at sejle med sejl anbefaler vi i tager den praktiske del hos Københavns Sejlerskole der har specialiseret sig i kurser inden for sejl.

Hvis du vil tage det i speedbåd anbefaler vi dog at man tager et speedbådskørekort først, da man derved er i besiddelse af de mest grundlæggende færdigheder, og derfor vil kunne drage større udbytte af undervisningen. Derudover vil man også på den måde modtage et speedbådsbevis efter første prøve og derefter et duelighedsbevis ved nr to prøve hvilke betyder du får 2 beviser for samme pris.

Hvordan foregår et kursus til Duelighedsbevis?

Undervisningen består af at du hjemmefra har gennemgået vores online Dueligheds materiale, der består af videoer med tilhørende quizzer. Her lærer du bla. Søvejsregler, søsikkerhed, navigation, knob og stik samt downloads med div.  relevante publikationer. På kursusdagen finpudser vi den viden, så du er helt sikker på det hele.

Her finpudser vi dine færdigheder og går i gang med at øve med fysiske søkort og tilhørende redskaber. Der vil være rig mulighed for at få svaret på spørgsmål eller gennemgået emner du må have misset. Vi stiller alt udstyr til rådighed, og du skal derfor ikke ud og investere i kort, bøger osv. Sidst på dagen kommer vi til prøven, og her har vi sørget for at en bemyndiget censor kommer ud til os, og afholder eksamen. Husk at du her skal medbringe 350 kr. til eksamensgebyr. 

Skulle du mod forventning ikke bestå, så har vi naturligvis beståelsesgaranti, dette betyder at vi sammen finder en anden dato, hvor du deltager på et nyt kursus. Skulle det være sådan, at du har en fornemmelse om at du har brug for yderligere undervisning, kan dette også arrangeres.

Måtte du have yderligere spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os på tlf. 31 31 99 47

Hvordan kan jeg tage en Duelighedsbevis Test?

Til et duelighedsbevis er der er en hel del teori man skal kunne. Det er ikke let at navigere på vandet, men et duelighedskursus giver dig kompetencer til ting som søvejrsregler og navigation. For at få en duelighedsbevis test skal man have en bemyndiget censor til stede. Inden man får sin duelighedsbevis test, så er det essentielt at man bliver sat ind i alt det pensum som man skal kunne. For at få den viden, så udbyder vi her hos speedbaaden.dk et kursus til den teoretiske prøve, hvilket er den letteste måde at bestå den teoretiske prøve til et duelighedsbevis. Ting som man skal vide når man tager en duelighedsbevis test er søfartsregler og andre vigtige regler. Det er ting som hvad de forskellige bøjer i vandet betyder. Det vil hjælpe en med sikkert at kunne navigere på farvande. Derudover skal man også kunne manøvrere båden korrekt. Det bliver oftest testet ved en ‘mand over bord’ manøvre, som er en essentiel ting at kunne. Skulle man nogensinde ende i den situation, så er det vigtigt at man sikkert kan samle personen op, uden han eller hende skulle komme til skade.

Med et Duelighedsbevis kan du søge om at tage sønæringsbevis med syn og hørelsestest, med det giver det ret til at være styrmand i et skib med en skroglængde mellem 15-24 meter. Det gælder for når man sejler i Nordsøen, Den Engelske kanal, De Britiske Øer, Irland, Norge og Færøerne. Der er forskellige krav til at bestå sin dueligheds prøve. Man skal kunne fremstille tilfredsstillende viden om forskellige emner som forsvarlig bemanding af fartøjet eller mange andre ting. Der er forskellige emner som man skal have viden om, hvilket er det som man lærer i det pensum som følger med. Det er vigtigt at man er velforberedt til sin prøve, så man har styr på den viden man skal kunne.

Hvor stor båd må man sejle med Duelighedsbevis?

Besidder man et Duelighedsbevis, så gælder det at man har de basale sejlads kompetencer samt den søfarts viden som er en nødvendighed. Når man har et duelighedsbevis har man altså rige muligheder. Man må sejle det som bliver kaldt for fritidsfartøjer, men er bedre kvalificeret som alle både med et skrog længde op til 15 meter. De 15 meter er altså skillelinjen. Men det betyder altså at med et duelighedsbevis så dækker det over speedbådskørekort også. Når man har et duelighedsbevis må man gerne sejle speedbåde, hvilket er super smart. Når man tager et duelighedsbevis, så er den som førnævnt opdelt i to prøver. Den ene prøve omhandler sejlads for fritidssejlere. Den anden prøve er derimod en prøve som kun omhandler ting som søvejrsregler og navigation. Mange vælger faktisk at tage et duelighedsbevis i en sejlbåd, men man kan godt bruge det til speedbåd. Ønsker man at sejle over 15 meter lange fartøjer, så skal man tage yachtskipper kursus. Et yachtskipper kursus er komplekst, men det er selvfølgelig overkommeligt. Et duelighedsbevis lader dig sejle både skibe med skrog op til 15 meter i længden

En anden ting som mange fritidssejlere gør er at øge deres viden om sejlads med et duelighedsbevis. Selvom man ikke har intentioner om at sejle i en sejlbåd, vælger mange med et speedbådsbevis at tage et duelighedsbevis. Det gør de for at udvide deres viden om ting som søvejrsregler og navigation. Den viden som man lærer til duelighedskursus er nyttig at have, så hvis man er på en længere sejltur er det en god ide at man har det. Det er nemlig grundet at man får en vigtig viden om ting, som man ikke gør med et speedbådscertifikat. Det gælder meget den sikkerhed man lærer i diverse situationer man kan havne i ude på vandet. Når man er ude på vandet skal man være klar til at tage handling selv, da der kan gå lang tid før man får hjælp. Når man tager et speedbådskørekort, lærer man basale ting som bøjer og vigeregler, samt at navigere speedbåden korrekt. Grunden til man tager et duelighedsbevis er så at man gerne vil øge sin viden indenfor søvejrsregler og navigation. 

Duelighedsbevis hvad må jeg sejle?

Når man har et duelighedsbevis er der meget som man må sejle. Man må både sejle planende både og ikke planende både. Forskellen er blot om båden sejler hurtigt nok til at den brækker gennem bølgerne, også kaldt at bryde bølgerne. Duelighedsbevis for en sejlbåd gælder altså også for en speedbåd. Det er ekstremt fedt, hvis man har en intention om at sejle i begge typer af både. Mange starter med et speedbådskørekort, og udvider med et duelighedsbevis, men det er altid helt op til en selv. Der er ikke nogen specifik rækkefølge man skal følge når man tager disse beviser. 

Faktisk så må man gerne sejle en fritidsfartøj med skrog op til 15 meter, uden at have et duelighedsbevis. Det må man gerne, i og med at båden ikke planer. Det er altså skillelinjen som man kigger på her. Man tager dog ofte sit duelighedsbevis for at øge sikkerheden og den viden som man gerne skal have når man skal på længere sejlture. Bemærk dog at det ikke er en nødvendighed at have dette bevis. Hos Speedbåden anbefaler vi dog alle sejlere at have beviset, da ekstra viden aldrig kan skade nogen. Når man befærder sig på vandet, er det vigtigt at alle føler sig sikre. Har man et duelighedsbevis er man altid langt bedre stillet, end uden et.

 

 

Klik her for at se kursuskalender

Begivenhed Startdato Det foregår Pris Tilgængelige pladser Tilmeldning
Speedbådskørekort i Frederiksværk 22-03-2023 - Hold-1 22-03-2023 09:30 Frederiksværk 950,00 DKK. 1

Der kan ikke længere tilmeldes til denne begivenhed

Speedbådskørekort i Helsingør 23-03-2023 - Hold-1 23-03-2023 09:30 Helsingør 950,00 DKK. 2
Speedbådskørekort i København 25-03-2023 - Hold-1 25-03-2023 09:00 København 995,00 DKK. 9
Speedbådskørekort i Køge 25-03-2023 - Hold-1 25-03-2023 09:00 Køge 995,00 DKK. 7
Speedbådskørekort i Aarhus 25-03-2023 - Hold-1 25-03-2023 09:00 Aarhus 950,00 DKK. 12
Speedbådskørekort i København 26-03-2023 - Hold-1 26-03-2023 09:00 København 995,00 DKK. 7
Speedbådskørekort i Køge 26-03-2023 - Hold-1 26-03-2023 09:00 Køge 995,00 DKK. 8
Speedbådskørekort i Aarhus 27-03-2023 - Hold-1 27-03-2023 08:00 Aarhus 950,00 DKK. 12
Speedbådskørekort i København 27-03-2023 - Hold-1 27-03-2023 10:00 København 950,00 DKK. 12
Speedbådskørekort i København 01-04-2023 - Hold-1 01-04-2023 09:00 København 995,00 DKK. 6